EU Info

Az, hogy 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljunk, napjaink legnagyobb kihívása és lehetősége is egyben. Ahhoz, hogy ez valósággá váljon, az Európai Bizottság előterjesztette az európai zöld megállapodásra vonatkozó javaslatát. Ez a maga nemében az eddigi legambiciózusabb intézkedéscsomag, amely lehetővé hivatott tenni, hogy az európai uniós polgárok és vállalkozások élvezni tudják a környezetbarát, fenntartható gazdaságra való átállás előnyeit. A kezdeti ütemtervben felvázolt intézkedések szerteágazóak: a kibocsátások nagymértékű csökkentésétől az élvonalbeli kutatásba és innovációba való beruházásokon át az európai természeti környezet megóvásáig számos fontos tevékenységi területet felölelnek.

Az európai zöld megállapodás az EU új növekedési stratégiája lehet, melynek sikeres megvalósításához nélkülözhetetlenek a környezetbarát technológiákba és a fenntartható megoldásokba irányuló, valamint az új vállalkozások létrejöttét segítő beruházások. Szintén elengedhetetlen, hogy az érdekeltek összessége és a nyilvánosság is elkötelezze magát és kivegye a részét az erőfeszítésekből.

Az európai zöld megállapodás mindenekelőtt kijelöli az utat a társadalmilag igazságos átmenet felé; úgy lett kialakítva, hogy egyetlen személy vagy régió se maradjon le az előttünk álló jelentős átalakulás során.